Toimintakertomus 2005

Hyväksytty seuran vuosikokouksessa 27.2.2006

Vuosi 2005 oli Katajanokkaseura ry. – Skatuddssällskapet rf. –yhdistyksen 60. toimintavuosi. 60-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin mm. historiallisia elokuvanäytöksiä ja valokuvanäyttely.

Jäsenistö ja talous

Jäseniä oli vuoden lopussa 320, joista 8 yhteisöjäsentä. Henkilöjäsenmaksu oli 10 euroa/henkilö ja kannattajajäsenmaksu 40/yhteisöjäsen.

Johtokunta

Johtokunnassa on seuran sääntöjen mukaan oltava 10-15 jäsentä. Vuonna 2005 vuosikokous valitsi johtokunnan puheenjohtajaksi Marja Karppasen. Jäseninä ovat olleet Helena Alkula (sihteeri), Rea Anner, Martin Bunders (rahastonhoitaja), Sinikka Harpf, Sampo Honkala, Kimmo Hyvärinen, Risto Jaakkola, Unto Järvinen, Erkki Leimu, Tuula Palaste-Eerola, Tarja Tuttavainen-Levanoja, Nina Wendelin ja Pekka Vuori. Johtokunta kokoontui vuonna 2005 yhteensä 12 kertaa. Lisäksi johtokunnan asettamat toimikunnat – ympäristö-, juhla-, lehti- ja urheilutoimikunta – ovat pitäneet lukuisia kokouksia.

Vuosikokous

Kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti Katajanokan ympäristöasioista, erityisesti ns. Merikadettikoulun talon kohtalosta sekä Katajanokan uusista rakennuksista. Harmiteltiin myös jälleen kerran ympäristön koirien jätösongelmaa ja sitä, että seuralta puuttuu edelleenkin nettisivut (tämä asia onneksi on korjattu toukokuussa 2005).

Muu toiminta

Katajanokkapäivää vietettiin 23.4.2005 yhdessä Katajanokan muiden yhdistysten kanssa. Ohjelmaa oli järjestetty sekä Kauppatorin läheisyyteen että illaksi Katajanokan liikuntahallille.

Katajanokan ala-asteen kevätjuhlassa jaettiin Katajanokkaseuran stipendit. Myös Kronohagens lågstadieskolanin katajanokkalaislapsille luovutettiin yksi stipendi.

Katajanokan ympärijuoksu järjestettiin 23.8. jo 57. kerran. Juoksijoita oli noin 120.

60-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin 24.-25.9. 60 historiallisen Katajanokka-aiheisen valokuvan näyttely entisen lääninvankilan keskushalliin. Mielenkiintoisista näyttelykuvista suurin osa oli saatu yksityishenkilöiden kokoelmista. Näyttelyä kävi katsomassa noin 800 henkilöä.

60-vuotisjuhlan viettoon liittyi myös Katajanokalla filmatuista kotimaisista lyhytelokuvista koottu video, jonka oli koostanut katajanokkalainen Suomen elokuva-arkiston erikoistutkija Lauri Tykkyläinen. Noin 45 minuutin pituinen esitys esitettiin 60-vuotisjuhlissa 29.10. sekä 2.11. ja 3.11. teatterissa Kino K 13.

Varsinaista 60-vuotisjuhlaa vietettiin 29.10.2005 elokuvateatteri Kino K-13:ssa. Juhlapuheen piti kunniapuheenjohtaja Anja Hämäläinen. Elokuvakoosteen lisäksi ohjelmassa esiintyi lauluyhtye Soivat. Katajanokka-aiheisia juttuja kertoivat tilaisuuden juontajat Vilma Melasniemi ja Juho Milonoff.

Kaiku ilmestyi joulukuussa ja Katajanokkaseuran tiedotuslehtinen Katajanokan Kieku julkaistiin kaksi kertaa.

Kannanotot ja tapaamiset

Seura on useita kertoja kirjoittanut ja ottanut yhteyttä Helsingin kaupungin liikennelaitokseen ja joukkoliikennelautakuntaan sekä keskustellut liikennesuunnittelupäällikön kanssa, pyrkimyksenä säilyttää raitiolinja 4:n palvelutaso kohtuullisena myös Katajanokan kärjen asukkaille ja alueen työpaikoille.

Yhdessä Kruununhaan ja Suomenlinnan asukas- ja kaupunginosayhdistysten kanssa seura on monin tavoin vastustanut Vironniemen terveysaseman siirtoa mm. allekirjoittamalla kunnallisvalituksen 16.2.2006.

Seura on 31.8.2005 kirjoittanut kaupunginhallitukselle kirjeen, jossa pyydetään ja perustellaan viihtyisän mattolaiturimme säilyttämistä.

5.9.2005 esittänyt mielipiteensä Helsingin Sataman Eteläsatamaa ja Sörnäisten satamaa koskevasta ympäristönsuojelulain mukaisesta ympäristölupahakemuksesta.

Linnankuja 3:n ns. Merikadettikoulun rakennuksen säilymisen puolesta seura on huhtikuussa antanut vastaselityksen rakennuslautakunnan myöntämästä purkuluvasta Helsingin hallinto-oikeudelle.

Seura on aktiivisesti ollut mukana ja yhteistyössä HKR:n kanssa tulevan uuden Linnanpuiston suunnittelussa.