Pääsiäisen kirkonkello- ja kuorokonsertti 27.3.

kello2008.jpg
kello2008.jpg

Torstaina 27.3.2008 klo 17.50 Uspenskin katedraalissa, Kanavakatu 1.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Uspenskin katedraali täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Helsingin ortodoksinen seurakunta on valmistautunut juhlavuoteen kultaamalla katedraalin kupolit ja kunnostamalla kirkonkellot. Kellojen korjauksesta on vastannut Venäjän kirkonkelloyhdistyksen varapuheenjohtaja, tutkija Sergei Starostenkov.

Uspenskin katedraalin ystävät ry järjestää pääsiäisen ja katedraalin juhlavuoden kunniaksi kirkonkello- ja kuorokonsertin. Katedraalin kirkonkellojen riemukkaat juhlasoitot kiirivät jälleen Helsingin yllä. Pietarilaiset kellonsoittajamestarit Andrei Ivanov, Marat Kapranov ja Dmitri Petrov soittavat konsertin aluksi ja päätteeksi venäläisten luostareiden ja kirkkojen juhlasoittoja. Kyseessä on ainutlaatuinen tapahtuma Suomessa.

Kellojen soitto alkaa 17.50 ja kuorojen osuus klo 18.00. Kellot kumahtelevat uudelleen noin klo 19. Kirkonkellojen soitto kuuluu parhaiten katedraalin pihatasanteelle, joten yleisön toivotaan kuuntelevan konsertin lopun kellonsoitto-osuudet kirkon ulkopuolella.

Konsertissa Psalloo-kuoro, Uspenskin katedraalin kirkkokuoro ja Kamarikuoro Gallerie laulavat pääsiäiseen liittyviä bysanttilaisia, venäläisiä ja suomalaisia kirkkolauluja. Säveltäjinä ovat mm. P. Tshesnokov, A. Gretshaninov, A. Kastalski, G. Carissimi, M. Duruflé, Pekka Attinen, L. Bashmakov ja Ivan Moody. Kuoroja johtavat dir. cant. Raimo Pores, teol. maist. Varvara Merras-Häyrynen ja diplomikuoronjohtaja Victoria Meerson.

Konsertin tuotto käytetään Uspenskin katedraalin ikonostaasin (kuvaseinän) ja kuninkaanovien kultaukseen.

Lisätietoja antavat:
Kirkkoherra Veikko Purmonen
veikko.purmonen(at)hki.ort.fi, p. 040-5920 684
Tiedottaja Timo Mertanenm: timo.mertanen(at)ort.fi, p. 040-705 0945
Musiikintutkija, FL Seija Lappalainen: seija.lappalainen(at)helsinki.fi, p. 050-558 1750 (tiedotteen lähettäjä)
Uspenskin katedraalin ystävät ry:n sihteeri Lea Rissanen: international(at)nettiviesti.fi, p. 045-632 5027