Vuonna 1945 perustettu Katajanokkaseura ry – Skatuddssällskapet rf on Helsingin vanhimpia kaupunginosayhdistyksiä. Seuran säännöt velvoittavat toimimaan mm. Katajanokan sivistyksellisten olojen kehittämiseksi sekä viihtyvyyden lisäämiseksi alueemme omaleimaisuutta ja erityispiirteitä kunnioittaen.
Katajanokkaseura on Helsingin kaupunginosayhdistysten liiton ja Suomen kotiseutuliiton jäsen.
Toiminta 2010
Seuran elokuvakerho Kinokka jatkoi laatufilmien esittämistä Kino K-13:ssa. 2010 esitettiin kuusi filmiä. Esitysten jälkeen kokoonnuttiin keskustelemaan auditorion aulatilaan. Kinokan järjestelyistä vastaa seuran kulttuuritoimikunnan laajennettu toimijaryhmä. Filmien vuokrat on lahjoittanut isännöitsijätoimisto Rantamäki Oy, taloudellista tukea on saatu myös HOK-Elannolta sekä Suomen elokuvasäätiöltä.
Siivoustalkoot järjestettiin 19.5. Kaupunki tarjosi siivousvälineet ja seura pientä purtavaa. Talkoisiin osallistui noin 15 katajanokkalaista.
Katajanokkaseura ja Katajanokan koulu järjestivät lauantaina 18.9.2010 Katajanokan Linnanpuiston avajaisjuhlan. Koulun vanhempainyhdistys vastasi buffet-tarjoilusta. Hanuritaiteilija Teuvo Ihanuksen esiintyi ja säesti koululaisten esityksiä. Kaupungin tervehdyksen toi apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri. Juhlaan osallistui myös puiston suunnittelija maisema-arkkitehti Sarianne Silfverberg.
Seuran stipendit luovutettiin Katajanokan ala-asteelle ja Kronohagens lågstadieskolanin katajanokkalaisoppilaille.
Perinteinen Katajanokan ympärijuoksu järjestettiin 1.9.2010. Sarjoja oli yhteensä 13, nuorimmat juoksijat olivat 3-vuotiaita. Juoksijoita oli yhteensä 114 ja yleisöä suuret määrät. Tulokset julkaistiin seuran verkkosivuilla ja Katajanokan Kaiku –lehdessä.
Seura esitti onnittelut Katajanokan vanhimman asuintalon Dementjeffin Kivikartanon 125-vuotisjuhlan ja Katajanokan jäänsärkijät ry:n 10. toimintavuoden johdosta.
Kannanotot ja tapaamiset
Katajanokkaseura luovutti 7.4. valtuustoryhmille Katajanokanlaituri 2:n asemakaavaa koskevan adressin. Adressin oli allekirjoittanut 2451 henkilöä. Seura on myös lausunnoissaan vastustanut terminaalirakennuksen paikalle suunnitellun ristinmuotoisen hotellirakennuksen toteuttamista, koska sen mielestä esitettyjen suunnitelmien mukainen rakennus ei sopinut aiotulle paikalle. Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Katajanokanlaituri 2:n asemakaavaehdotuksen7.4.2010 äänin 47–38.
Tiedotus
Seuran vuosijulkaisu Katajanokan kaiku ilmestyi joulukuun alussa. Kaiku on myös luettavissa seuran verkkosivuilla skatta.fi. Tiedotuslehtinen Katajanokan kieku julkaistiin 2 kertaa.
Seuran verkkosivujen osoite on skatta.fi. Verkkosivuilta löytyy Katajanokka-tietoa ja –keskustelua. Sivuille voi kuka tahansa lisätä uutisia, tietoja tapahtumista ja kuvia; jutut tarkastetaan etukäteen. Keskustelupalstalle kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä, eikä keskusteluja moderoida etukäteen; tätä asiaa on kuitenkin pohdittu.
Vuosikokous
Vuosikokous pidettiin 22. helmikuuta 2010 Helsingin Sataman terminaalikahvilassa. Kokoukseen osallistui 53 katajanokkalaista. Kokouksen jälkeen Helsingin Satama kertoi sataman ajankohtaisista asioista. Kokousväki esitti kysymyksiä mm. sataman rekka- ja muusta liikenteestä sekä valaistuksesta. Ongelmana on koettu esimerkiksi taksien ajaminen kadulla, jolla moottoriajoneuvolla ajo on kielletty; tästä satama lupasi huomauttaa taksiliitolle. Asukkaiden kysymyksiin vastasivat viestintäpäällikkö Eeva Hietanen, satamajohtaja Heikki Nissinen, satamakapteeni Jukka Kallio, suunnittelupäällikkö Raili Niemelä, matkustajaliikennepäällikkö Jussi Malm ja laatu- ja ympäristöpäällikkö Kaarina Vuorivirta. Myös paikalle kutsuttu lähipoliisin edustaja vastasi yleisön kysymyksiin.
Johtokunta
Johtokunnassa on seuran sääntöjen mukaan oltava 10 – 15 jäsentä, jotka, samoin kuin seuran puheenjohtaja, valitaan vuosikokouksessa. Vuonna 2010 vuosikokous valitsi johtokunnan puheenjohtajaksi Tuula Palaste-Eerolan. Jäseninä johtokunnassa olivat Helena Alkula, Denise Anner, Rea Anner, Martin Bunders, Sinikka Harpf, Aurora Heickell, Kimmo Hyvärinen, Risto Jaakkola, Marja Karppanen, Kalevi Korhonen, Erkki Leimu, Markku Lounatvuori, Tuula Palaste-Eerola, Kirsti Tolvanen ja Irmeli Walldén-Paulig.
Johtokunta valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajaksi Kimmo Hyvärisen ja sihteeriksi Helena Alkulan. Rahastonhoitajan tehtävää hoiti syyskuulle saakka Pirjo Hovi ja syyskuulta vuoden loppuun Helena Alkula. Johtokunta on myös asettanut toimikuntia eri toimintoja varten. Tiedotustoimikunnan vetäjänä on toiminut Martin Bunders, ympäristötoimikunnan Kimmo Hyvärinen ja kulttuuritoimikunnan Marja Karppanen.
Johtokunta kokoontui 9 kertaa. Johtokunnan asettamat toimikunnat ovat pitäneet lukuisia kokouksia.
Seuran edustaja on vuonna 2010 osallistunut muutaman kerran Helsingin Rantaryhmän kokouksiin.
Jäsenistö
Vuonna 2010 jäseniä oli yhteensä 261, joista yhteisöjäseniä 11 ja vapaajäseniä 33. Jäsenmaksu oli 15 euroa/henkilö, kannattajajäsenmaksu 50 euroa/yhteisöjäsen. Jäsenmäärä on viime vuodet ollut hienoisessa laskussa.
Talous
Seuran toiminta on myös vuonna 2010 perustunut vapaaehtoistyöhön; tapahtumien järjestämiseen osallistuu johtokunnan jäsenten lisäksi monia muitakin toimikuntien jäsenininä. Jäsenmaksujen lisäksi Katajanokan Kaiku -lehden ilmoituksista sekä Katajanokka-aiheisten joulukorttien myynnistä on saatu tuloja.
Tulevaisuuden näkymät
Vuoden 2010 aikana merkittävin hanke Katajanokalla oli Katajanokanlaituri 2:n asemakaavaehdotus. Maanalaisen luolaston sisustustyöt jatkuivat, mutta nämä, toisin kuin aikaisemmat räjäytystyöt, eivät enää häirinneet asumista.
Seura jatkaa myös tulevina vuosina aktiivista toimintaa ympäristönsuojeluun, maisemanhoitoon, liikenne- ja satamajärjestelyihin sekä kaavoitukseen liittyvissä kysymyksissä. Tarpeen mukaan seura järjestää näiden asioiden tiimoilta yleisötilaisuuksia. Seura järjestää myös Katajanokan ympärijuoksun ja muita tapahtumia. Lähiaikoina tärkeitä seurattavia asioita ovat esimerkiksi koko Eteläsataman aluetta koskeva kansainvälinen suunnittelukilpailu vuonna 2012, mahdollisen Guggenheim-museon paikka: Helsingin kaupungin johto on tarjonnut Guggenheim-säätiölle toisena mahdollisena sijoituspaikkana Katajanokanlaituri 2:n tonttia, ja Laajasalon silta- ja vesiliikennevaihtoehdot.
Vuonna 2011 Katajanokan Kaiku ilmestyy 50. kerran.