Rakennukset ja arkkitehtuuri

rakennukset3

Katajanokka on rakennetulta historialtaan monipuolinen merellinen kaupunginosa.

Katajanokan vanhinta rakennuskerrostumaa edustavat saaren itäosassa sijaitsevat kasarmirakennukset 1810-luvulta. 1800-luvun jälkipuolella saaren rannat otettiin varastokäyttöön ja saman vuosisadan lopulla ja 1900-luvun alussa entisestä hökkelikaupunginosasta kehittyi kerrostaloalue, joka on edelleen jugend-kauden edustavimpia kokonaisuuksia.

Alueen lukuisista arkkitehtonisesti korkealuokkaisista 1800- ja 1900-luvun vaihteen asuinrakennuksista mainittakoon esim. Tallbergin talo, Aeolus, Eos, Norma, Olofsborg, Kontio ja Kataja.
rakennukset2

Kaupunkikuvaa on muuttanut Kauppatorin puolelta Alvar Aallon suunnittelema valkea Enson pääkonttori, joka rakennettiin 1959-62. Katajanokan kärjen asuntoalue toteutettiin asemakaavakilpailun pohjalta 1970- ja 80-luvuilla (1971-72, V. Helander, P. Pakkala, M. Sundman).

Kaupunkikuvaa hallitseva Uspenskin katedraali on rakennettu Katajanokan korkeimmalle kalliolle 1862-68 (A.M. Gornostajev, 1860). Punatiilestä muurattu kirkko on pohjamuodoltaan tasavartisen ristin muotoinen. Kirkon eteläsivulla on kolmikerroksinen kellotorni. Katedraalin luoteispuolella on tiilisten makasiinien ryhmä. Niistä vanhimmat ovat 1860-luvulta.

Saaren etelärannalla sijaitsee entinen Suomen rahapajan rakennus (1863, E.B. Lohrmann – A. Boman, 1870-l., Fl. Granholm). Tulli- ja pakkahuone rakennettiin peittämättömästä tiilestä 1898-1901 (G. Nyström). Sen itäpuolella on vanha Warranttimakasiini (Lars Sonck, Selim A.Lindqvist 1913-30), joka on muutettu hotelliksi. Gunnar Taucherin varasto vuodelta 1938 on nykyisin matkustajaterminaalina.

Kanavakadun varrella on joukko vanhoja varastorakennuksia 1800-luvun lopulta 1950-luvulle, mm. OTK:n, SOK:n ja Keskon suuret varastoyksiköt.

Vuonna 1940 valmistunut Maakauppiaitten Oy:n ja Kauppiaitten Keskuskunnan liikerakennus, nykyinen Keskon pääkonttori on mielenkiintoinen esimerkki Toivo Paatelan arkkitehtuurista. Rakennus on suuri ja virtaviivainen ja sijaitsee kahden merkittävän kadun, Satamakadun ja Kruunuvuorenkadun, risteyksessä. Konttori-, varasto- ja tehdastiloja käsittänyt rakennus omaa monia erityispiirteitä, jotka lisäävät kohteen rakennustaiteellista arvoa. Massiivisen julkisivun lisäksi tällaisia ovat muun muassa varastotilojen sienipilarit. Rakennuksen julkisivumateriaaliksi valittiin tumma tiili, joka oli paitsi esteettinen, myös käytännöllinen satama-alueella nopeasti tapahtuvan nokeutumisen vuoksi.

Saaren keskellä sijaitsee entinen Helsingin lääninvankila, jonka vanhin osa, hallinto- ja kirkkorakennus, on vuodelta 1837 (Intendentinkonttori). Vankilaa laajennettiin punatiilisillä, ristinmuotoisella selliosastoilla 1888 (Yleisten rakennusten ylihallitus, L.I. Lindqvist, Th. Decker). Samassa yhteydessä valmistui henkilökunnan asuinrakennus. Vankila-aluetta ympäröi korkea punatiilimuuri. Vankila on saneerattu hotellikäyttöön.

Merikasarmi perustettiin Helsingin venäläisen sotaväen käyttöön. Vuonna 1833 sinne sijoitettiin I Suomalainen Meriekipaasi. Kasarmin vanhin osa, kolmikerroksinen matruusisiipi rakennettiin 1816-19, matalat keittiösiivet 1826-28 ja kolmikerroksinen, antiikin temppeliä muistuttava läntinen upseerisiipi 1834-36. Kaikkien näiden rakennusten suunnittelusta vastasi C.L. Engel.

Kaksikerroksinen sairaala valmistui 1838 (A.F. Granstedt). Punatiilinen asuin- ja toimistorakennus on 1800-luvun lopulta. Merikasarmin rakennukset korjattiin ja täydennysrakennettiin ulkoministeriön käyttöön 1984-89 (E. Kråkström).

rakennukset1

Lähteet: Lauri Putkonen, Arkkitehtuurimuseo

Vankilan pihalla on aikaisemmin ollut pyöreä rakennus jolla oli aivan erityinen käyttötarkoitus. Mikä?

fangelse

Vastaus: Tällaista rakennelmaa kutsutaan ”sellipihaksi” ja suunnitelmissa oli kolme likimain puolikaaren mittaista sellipihaa, joista kaksi oli varattu miehille ja yksi naisille. Nämä kuitenkin toteutuivat toisin eli kuvassa näkyvä täysympyräinen sellipiha (oletettavasti miehille) ja toinen pienempi puolikaaren muotoinen sellivankilan länsipäässä (oletettavasti naisille).