Psalloo-kuoro ja Kamarikuoro Gallerie Uspenskissa

PSALLOO-KUORO JA KAMARIKUORO GALLERIE

laulavat itäistä ja läntistä kirkkomusiikkia
Jumalansynnyttäjän Ennusmerkki-ikonin juhlan merkeissä
TORSTAINA 27.11.2008 klo 19.00 Uspenskin katedraalissa.

Johtajina toimivat dir. cant. Raimo Pores ja diplomikuoronjohtaja Victoria Meerson.

Vapaa pääsy, ohjelma 8 euroa

Yhteiskonsertin ohjelmistossa on jouluun ja liturgiapalvelukseen liittyvää ortodoksista kirkkomusiikkia sekä läntistä kirkkomusiikkia, muun muassa KREIKKALAISIA JA ATHOS-VUOREN sävelmiä, Pavel Tshesnokovin, Aleksandr Kastalskin, Orlando di Lasson, Francis Poulencin ja Maurice Duruflén teoksia.

Ortodoksinen kirkko viettää 27.11. Jumalanäiti Ennusmerkki -ikonin juhlaa. Ikoni perustuu profeetta Jesajan ennustukseen Jumalan tulemisesta ihmiseksi neitseen kautta."Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel (meidän kanssamme on Jumala).

Dir. cant. Raimo Pores perusti Psalloo-kuoron 1979. Tuolloin kuorossa oli kahdeksan laulajaa. Muutaman vuoden kuluttua laulajien määrä nostettiin nykyiselleen eli 14:ään. Kuoron ohjelmisto käsittää vaativaa suomalaista ja kansainvälistä ortodoksista kirkkomusiikkia, jota kuoro on tehnyt tunnetuksi konserttimatkoillaan mm. Pariisissa, Lontoossa, Roomassa, Tukholmassa, Dubrovnikissa, Sofiassa ja Tallinnassa. Vuonna 1992 kuoro osallistui ortodoksisille kuorofestivaaleille Pariisissa ja 1993 kuoro lauloi Vatikaanissa paavin vastaanotolla. Psalloo-kuoro konsertoi vuosittain myös kotimaassa. Laulujen esityskielinä ovat suomi, ruotsi, kreikka, kirkkoslaavi, eesti, englanti ja saksa. Kuoro on tehnyt useita äänitteitä 1980- ja 1990-luvuilla ja nauhoittanut kantanauhoja Yleisradiolle. 

Diplomikuoronjohtaja, musiikin maisteri Victoria Meerson perusti Kamarikuoro Gallerien vuonna 2003 Naislauluyhtye Gallerien nimellä. Vuonna 2006 kuoron viralliseksi nimeksi tuli Kamarikuoro Gallerie. Kuoro on noin 20-henkinen naiskuoro. Kuoron ohjelmistossa on ortodoksista kirkkomusiikkia, taidemusiikkia eri aikakausilta sekä korkeatasoista viihde- ja kansanmusiikkia. Kuoro osallistui kesällä 2007 kansainväliseen Orlando di Lasso -kuorofestivaaliin Italiassa ja palkittiin hopeamitalilla. Kesällä 2008 kuoro palkittiin hopeamitalilla ja erikoispalkinnolla koko kilpailun parhaasta ortodoksisen kirkkomusiikkiteoksen tulkinnasta kansainvälisessä kuorokilpailussa Kreikan Prevezassa.