Laivojen tutkasäteilyä vähennettävä Katajanokalla

Helsingin Etelä-satamassa ja Katajanokalla käy jatkuvasti valtava määrä matkustajaaluksia. Joskus satama-alueella saattaa olla 6-7 laivaa yhtaikaa. Jokainen laiva käyttää useita, vahvoja tutkia saapuessaan satamaan ja monet jättävät tutkat päälle koko satamassaolon ajaksi. Vikinglaivat käynnistävät tutkiaan n. 45 minuuttia ennen lähtöä.

Tutkat säteilevät erittäin kovasti ja ne toimivat usean kymmenen gigahertzin taajuudella. Mikroaaltosäteilyn määrä nousee katjanokan useissa asunnoissa hukeasti tutkien pyöriessä. Olen itse sähköyliherkkä ja tunnen säteilyn joka hetki ja kärsin siitä.

Olen jo vuosien ajan neuvotellut asiasta Helsingin satamaviranomaisten kanssa ja suoraan laivojen kapteenien kanssa – mutta tilanne vain jatkuu suurin piirtein yhtä pahana koko ajan. Mitä voitaisiin tehdä asialle ? 

Katajanokka on aina ollut paikka joka on altis monenlaiselle säteilylle – lähinnä radioaalloilla (eri mikroaalloilla) tapahtuvalle säteilylle. Katajanokalla on Suomenlahden merivarioston toimintakeskus kaikkine langattomine viestivälineineen (useat vahvat lähettimet, antennimastot ja tutkat). Alueelta hoidetaan myös laivojen viestintäliikennettä mm K6-magasiinin katolla olevilla vahvoilla tukiasemilla. Tulossa on myös (ehkä) Helsingin hätäkeskuksen luolatoimipiste, joka tulee vaatimaan tehokasta langatonta viestintää. 

Alueellamme on muutenkin laaja ja tiheä mobiili 2g ja 3g-kenttä puhumattakaan kotien ja yritysten Wlan-tukiasemista.

Matkustajalaivoissa on myös erittäin tehokkaat tutkat ja muutkin viestintäjärjestelmät, m.m. vahvat satelliittilähettimet. 

Olen jo 5 vuoden aikana käynyt aika yksinäistä sotaa näiden säteilylähteiden vähentämiseksi alueellamme. Satamalaitos on kaksi kertaa vastannut minulle laivojen tutkien käytöstä, ettei säteily ylitä ”sallittuja raja-arvoja”. Myös Kaupungin ympäristöälautakunta on vastannut minulle ettei asialle aiota tehdä mitään.

M.m. Tukholmassa on kaupunki kieltänyt laivoja pitämästä tutkia päällä satamassa – miksei meillä ? Muutenkin voitaisiin julistaa Katjanokka matalan säteilyn alueeksi – kuten Ruotsissa on monissa paikoissa tehty. Ja kuten koko Pariisissa on tehty.

Olen varma etten ole ainoa joka kärsii voimistuvasta mikroaaltosäteilystä.

Christian Blom/RKP/Kruunuvuorenkatu

vaalikotisvu/blogi
http://christianblom.rattvist.fi/