Konevitsa-kvartetti paastonajan tunnelmissa

KonevetsQ_kirkkoIMG_2894b.jpg
KonevetsQ_kirkkoIMG_2894b.jpg

Konevitsa-kvartetti konsertoi sunnuntaina 21.2. klo 18 Uspenskin katedraalissa


Pietarilaisen mieskvartetin ohjelmassa on paaston aikaan sopivia ortodoksisia kirkkolauluja. Yhtye laulaa muun muassa valamolaisen, kreikkalaisen, gruusialaisen ja serbialaisen perinteen mukaisia vanhoja luostarisävelmiä sekä Pjotr Tshaikovskin, Sergei Rahmaninovin, Nikolai Kedrovin, Pavel Tshesnokovin ja Sergei Tanejevin sävellyksiä. Ohjelmaan kuuluu myös venäläisiä kansanlauluja.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa.

 

Konevitsa-kvartetti  perustettiin vuonna 1992 Konevitsan saarella Jumalansynnyttäjän syntymän miesluostarissa. Kvartetin ensimmäiset laulajat olivat valmistuneet Pietarin valtiollisesta konservatoriosta (Rimski-Korsakov-konservatoriosta) tai opiskelivat siellä. Aluksi laulajat esiintyivät luostarisaaren työntekijöille ja konservaattoreille sekä pyhiinvaeltajille.

 

Lauluyhtyeen jäsenet ovat valmistuneet Pietarin kuuluisasta Mihail Glinkalle omistetusta kuoro-oppilaitoksesta. Saatuaan koulutuksen maailmankuulujen venäläisten kuorolauluperinteiden mukaan kvartetin laulajat ovat alusta alkaen pyrkineet muodostamaan kamarikuororyhmän, jonka päämääränä on tasapainoinen lauluyhtyesointi solistisen äänenkäytön sijaan. Se selittää myös kvartetin ohjelmiston, joka koostuu mieskamarikuoro- tai mieslauluyhtyeteoksista.

 

Ohjelmiston kulmakivenä on venäläinen hengellinen musiikki alkaen vanhoista luostarisävelmistä aina 1900-luvun säveltäjien teoksiin. Muinaiset sävelmät esitetään yksi-, kaksi- tai kolmiäänisinä tai myös nykyaikaisina neliäänisinä sovituksina, joista monet ovat kvartetin jäsenten laatimia.

 

Kvartetin konserttiohjelmiston toisen perinteisen osan ovat muodostaneet venäläiset kansanlaulut sekä neuvostoaikana unohdetut keisarillisen Venäjän armeijan laulut ja marssit. Ohjelmistossa on myös klassisten venäläisten säveltäjien tuotantoa venäläisten runoilijoiden teksteihin.

 

Konevitsa-kvartetti on osallistunut yli 20 kansainväliseen festivaaliin Venäjällä, Englannissa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Italiassa, Irlannissa ja Skandinavian maissa. Kvartetin levyjä myydään eri puolilla maailmaa, ja ne ovat saaneet musiikkilehdistössä usein erittäin myönteisiä arvioita. Konevitsa-kvartetin konserteissa kuulijalla on mahdollisuus tutustua rikkaaseen venäläiseen kuorokulttuuriin ja korkeatasoiseen mieskvartettilauluun.