Kinokka esittää 30.3.2008 klo 15

kinokka_meri.jpg
kinokka_meri.jpg

Kevään viimeinen elokuva on islantilaisen Baltasar Kormakurin Meri. Esitys sunnuntaina 30.3. klo 15 Kino K-13:ssa, Kanavakatu 12. Elokuvan jälkeen on varattu aikaa keskusteluun ja yhdessäoloon.

Tervetuloa!

MERI (Hafid)

Ohjaus Baltasar Kormákur
Käsikirjoitus Baltasar Kormákur ja Olafur Haukur Simonarson
Tuotanto Norja 2002
Rooleissa Gunnar Eyjólfsson, Hilmar Snær Gudmansson, Hélène de Fougerolles, Sven Nordin, Nína Dögg Filippusdottír
Kuvaus Jean-Louis Vialard            
Leikkaus Valdis Oskarsdottír
Musiikki Jon Asgeirsson
Kesto 105 min

Thórsten Haraldsson on iäkäs kalastusyrityksen omistaja. Yritystä johtaa yksi hänen pojistaan vaihtelevalla menestyksellä. Yrityksen myötä syntynyt kyläyhteisö elää kalastuksesta, mutta pienenevät kalastuskiintiöt ja kannattavuuskriisi ovat ajamassa yritystä ahtaalle. Thórsten ei halua muuttaa mitään, ei varsinkaan antaa periksi teollisen tehokalastuksen myötä tuleville lisääntyville vaatimuksille. Kukaan lapsista ei ole halukasjatkamaan kalanjalostuksessa, ei ainakaan isän näkemyksen mukaisesti. Thórsten kutsuu lapset koolle. Kehityskeskustelun sijaan tilaisuus muuttuu sukupolvien väliseksi ja sisäiseksi riitelyksi.

Taustalla on vanhan ajan yrittäjäpatruunan taistelu maailmaa vastaan, jossa voittoa ja tehokkuutta on koko ajan lisättävä. Thórsten ei suostu myymään omistamiaan kalastuskiintiöitä kylän ulkopuolelle, se olisi kyläyhteisön loppu.
Ohjaaja Kormákur sanoo halunneensa pohtia, missä määrin elämän järjestäminen talouden hyväksi käy ihmisen hyvinvoinnin edellä, eikä päinvastoin. Elokuva politisoitui Islannissa enemmän kuin Kormákur osasi odottaa. Siitä tuli vuoden 2002 katsotuin elokuva Islannissa. Kormákur itse päätyi televisioon keskustelemaan aiheesta kalastusministerin kanssa.
Baltasar Kormákur (s. 1966) on näyttelijä, tuottaja, ohjaaja ja Islannin elokuva-ja kulttuurielämän näkyvä hahmo. Hän debytoi ohjaaja-käsikirjoittajana vuonna 2000 elokuvalla 101 Reykjavik, josta tuli kansainvälinen menestys. Se sai Discovery of the Year -palkinnon Toronton elokuvajuhlilla samana vuonna. Vuonna 2002 valmistui Meri, joka oli Islannin Oscar-ehdokas ja keräsi 8 kansallista Edda-palkintoa. Muut elokuvat: A Little trip to Heaven (2005), Myrin (2006).
Lähde: Cinemamondo ja Joonas Laine
– Elokuvan mahdollisesta alustuksesta ilmoitetaan myöhemmin.