Kinokka esittää 27.2.

haidenjalkeen.jpg
haidenjalkeen.jpg

HÄIDEN JÄLKEEN (Efter brylluppet)
Tanska 2006
Ohjaus: Susanne Bier
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgård
Kesto: 120 min
Ikäraja: 11 vuotta

Jakob Pedersen (Mads Mikkelsen) pitää yllä orpokotia Intiassa. Rahat ovat kuitenkin loppumassa, ja koti joutuu lopetusuhan alle. Jakobin kotimaasta Tanskasta löytyy kuitenkin halukas avunantaja; Jakobin pitää tosin matkata Kööpenhaminaan tehdäkseen sopimus. Hän tapaa iloluonteisen ja ystävällisen Jörgenin (Rolf Lassgård), joka haluaa sijoittaa suuret summat rahaa orpokotiin. Jakobin pitää kuitenkin tulla vieraaksi Björnin tyttären, Annan (Stine Fischer Christensen), häihin. Täällä Jakob tapaa Jörgenin vaimon, Helenen (Sidse Babett Knudsen), joka on hänen vanha heilansa. Alkaa paljastusten kierre, joka vaikuttaa kaikkien elämään.

Häiden jälkeen on koskettava ja musiikkinsa sekä useiden lähikuviensa vuoksi usein jopa hypnoottinen kokemus. Tarinan surullisuutta lisää jokaisen henkilön vilpitön hyvyys, jolloin vaikeat tapahtumat sattuvat myös katsojaan. Luonnollisesti tällöin myös näyttelijät ovat tärkeässä osassa. Mads Mikkelsen, joka on useimmille tuttu Casino Royale –elokuvasta, on pääosassa erinomainen. Jo hänen karismansa riittää luomaan uskottavan roolihahmon. Vakuuttavimmat roolityöt tekevät kuitenkin ruotsalainen veteraaninäyttelijä Rolf Lassgård ja tämän vaimoa esittävä Sidse Babett Knudsen. Varsinkin Lassgårdin näyttelyssä on nähtävissä aitoa epätoivoa ja vilpittömyyttä. Bier kuvaa elokuvaa perinteiseen dogmatyyliin ilman suurempia hienosteluja. Varsinkin käsivarakamera on elokuvassa suuressa osassa.

Häiden jälkeen on koskettava perhedraama eräältä Tanskan vahvimmista ohjaajista, Susanna Bieriltä. Niin näyttelijät kuin käsikirjoitus toimivat hienosti, joten indie-elokuvan tärkeimmät piirteet ovat hyvin hallussa. Kokonaisuutena elokuva on kaikille laatudraaman ystäville hieno kokemus, joka herättää ajatuksia ja vahvoja tunteita kahden tunnin kestonsa jälkeenkin.

Lähde: Lyhennelmä Pekka Helmisen tekstistä http://www.filmifin.com/FF20/arvostelu.php?id=991&site=filmi

Elokuvalippu: 4 euroa
Paikka: Kino K-13 (Kanavakatu 12).
Elokuvan jälkeen nautitaan totuttuun tapaan tarjoiluista.

Tervetuloa!