Kinokka esittää 26.10. klo15

2046-net.jpg
2046-net.jpg

Katajanokkalaisten oma elokuvakerho Kinokka esittää sunnuntaina 26.10. klo 15 elokuvan 2046 Kino K-13:ssa, Kanavakatu 12. Ohjaus : Wong Kar Wai, pääosissa Tony Leung Chiu Wai, Li Gong, Takuya Kimura, Faye Wong, Shang Ziyi, Carina Lau ja Maggie Dheung Man Yuk.

Elokuvan esittelee aasialaisen elokuvan tuntija Jouni Hokkanen.

Liput 4 euroa. Elokuvan jälkeen keskustelua, yhdessäoloa ja virkistävää tarjoilua.

– – –

Kinokan seuraava filmiesitys on 23.11.2008, jolloin vuorossa on Päivä ilman sotaa.

Ennakkotieto ensi kevään esityspäivistä:
25.1.2009: Meri sisälläni
22.2.2009: Valhe
29.3.2009: Vaarallisia suhteita

2046
Ohjaus Wong Kar Wai
Käsikirjoitus Wong Kar Wai
Näyttelijät Tony Leung, Chiu Wai, Gong Li, Faye Wong,
Takuya Kimura, Zhang Ziyi, Carina Lau Ka Ling, Chang Chen,
Thongchai McIntyre, Dong Jie, Maggie Cheung
Maa Kiina, Ranska, Saksa, Hongkong
Valmistumisvuosi 2004
Kesto 127 min
Ikäraja K11
Aasialaisen nykyelokuvan parhaimmisto kuvaa toistuvasti ihmisen äärimäisiä tunnetiloja ja rankkojakin elämänvalintoja henkilöidensä korostetusti hillityn olemuksen kautta. Tästä vastakohdasta syntyy elokuvien usein henkeä salpaava jännite. Hongkongilaisen Wong Kar Wain 2046 ei tee poikkeusta.

 

2046 sijoittuu pääasiassa 1960-luvun Hongkongiin ja käsittelee rakkauden ja muistin suhdetta. Pääosassa, toimittaja ja kioskikirjailija Chow’na, nähdään karismaattinen Tony Leung.

Rakkaudessa selkäänsä saanut Chow elää näennäisen kevyttä elämää, jossa naiset vaihtuvat, mutta huvitukset eivät. Kevyesti hän haluaa elääkin kuin välttääkseen monimutkaisempia tunteita, rakastumista ja pettymystä. Pako epäonnistumaan tuomitusta rakkaussuhteesta ei kuitenkaan tuo mielenrauhaa. Muistot palaavat, vääjäämättä.

 Elokuvan nimi ei ole sattumaa ja luvulla 2046 on useita merkityksiä. Se on paitsi rakkauden näyttämönä toimivan hotellihuoneen numero, myös vuosiluku, Chow’n elokuvan tapahtumien myötä kirjoittaman tieteistarinan ajankohta. Tuossa tarinassa aika on pysähtynyt ja rakkaudessa karille ajaneet halajavat menetettyä onneaan. Mutta mennyttä ei saa takaisin. Vuodella 2046 on lisäksi poliittinen ulottuvuus. Silloin päättyy Kiinan Iso-Britannian kanssa tekemä sopimus olla puuttumatta Hongkongin asemaan. Vuonna 2046 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Iso-Britannian vuokra-aika alueesta päättyi. Mitä sen jälkeen? Vaikka elokuva ei sisälläkään poliittisia kannanottoja, heijastuu tuon siirtymävaiheen jälkeinen epävarmuus myös itse tarinaan ja sen henkilöihin. Elokuva elää jonkinlaisessa välitilassa, ei-kenenkään-maalla.

Wong Kar Wain mukaan elokuvassa on kyse halusta muuttua, tulla uudeksi. Ihminen on kuitenkin kokemustensa vanki. Eletty tunkeutuu vääjäämättä olevaan ja varjostaa tulevaa. Täydellinen muuttuminen on mahdollista vain utopioissa.

Wong Kar Waita on sanottu nykyelokuvan johtavaksi romantikoksi. Viimeistään tämän elokuvan nähtyämme joudumme varmasti myöntämään ainakin sen, että perinteinen ─ tuttu ja turvallinen ─ elokuvaromantiikka on jo monen menneen talven lumia.