Kinokka esittää 25.1. klo 15

merisisallani.jpg
merisisallani.jpg

Kinokka aloittaa kevätkauden 2009 laatuelokuvat sunnuntaina 25.1.2009 klo 15.00:

MERI SISÄLLÄNI

meri.jpgMeri sisälläni (2004) on Oscar-palkittu elokuva, jolle kotimaassaan osoitettiin 14 Espanjan elokuva-akatemian Goya-palkintoa. Elokuvan saama arvostus sai Pedro Almódovarin eroamaan elokuva-akatemiasta, koska hänen Huono kasvatus -elokuvansa jäi ilman palkintoja.

Alejandro Amenábarin ( s. 1972) ohjaus kertoo tositarinan espanjalaisesta merimiehestä

 ja kirjailijasta Ramón Sampedrosta, joka halvaantui sukellusonnettomuudessa kaulasta alaspäin ja taisteli vuosikausia eutanasian puolesta ja byrokratiaa vastaan. Elämästä oli tullut hänelle arvoton ja hän toivoi lääketieteellistä apua voidakseen päättää sen arvokkaasti.

Elokuvan henkilöt nostavat esiin armokuoleman eri näkökannat. Kiihkeimmät eutanasian vastaiset argumentit perustuvat yleensä uskontoon. Myös Meri sisälläni puhutti ja järkytti kotimaassaan etenkin katolista kirkkoa ja sen kannattajia. Elokuva kysyy, onko elämämme meidän vai Jumalan käsissä? Onko elämä ihmisen oikeus vai velvollisuus? Osaammeko rakastaa ilman omistamisen halua?

Meri sisälläni koskettaa ja liikuttaa, mutta Amenábar väistää ahdistuksen ja melodraaman taitavasti. Elokuva ei saarnaa eikä liioittele kohtalon julmuudella. Vuoteeseensa sidottu Ramón pakenee haaveisiin ja mielikuvituksensa voimalla hän lentää, matkustaa, tuntee ja kokee. Haasteellisessa Ramonin roolissa Javier Bardem näyttelee lähes koko ajan vain kasvoillaan äärimmäistä kohtaloaan ja tunteiden suurta kirjoa.

Ohjaaja Alejandro Amenábar on elokuvan moniosaaja. Hän on myös säveltänyt elokuvan musiikin, käsikirjoittanut, tuottanut ja leikannut teoksensa.

Lähde: MTV Minna Karila

Alkuperäisnimi Mar adentro
Valmistusvuosi 2004
Valmistusmaa Espanja, Ranska, Italia
Ohjaaja Alejandro Amenábar
Näyttelijät Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Mabel Rivera, Celso Bugallo, Clara Segura
Käsikirjoittaja Alejandro Amenábar
Musiikki Alejandro Amenábar
Ikäsuositus 11
Kesto 121