Kinokka esittää 23.11. klo 15

piv_ilman_sotaa_5.jpg
piv_ilman_sotaa_5.jpg

Katajanokkalaisten oma leffakerho Kinokka esittää Kino K 13:ssa, Kanavakatu 12
sunnuntaina 23.11.2008 klo 15 elokuvan
Päivä ilman sotaa

PÄIVÄ ILMAN SOTAA
Alkuperäisnimi Joeyux Noël
Valmistusvuosi 2005
Valmistusmaa Ranska, Saksa, UK, Romania
Ohjaaja Christian Carion
Näyttelijät Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Dany Boon, Gary Lewis, Daniel Brühl, Alex Ferns, Steven Robertson
Käsikirjoittaja Christian Carion
Musiikki Philippe Rombi
Ikäsuositus 11
Kesto 116

”Musiikki hiljensi kanuunat”

Ensimmäisen maailmansodan taistelut päättyivät aselepoon 90 vuotta sitten, marraskuussa 1918. Sota oli syttynyt runsaat neljä vuotta aikaisemmin, kesällä 1914. Silloin ei vielä osattu aavistaa kuinka tuhoisa siitä tulisi.

Kun ranskalainen ohjaaja Christian Carion sai vuonna 1993 käsiinsä Yves Buffetaut’n sotakuvauksen ”Flanderin ja Artoisin taistelut 1914-1918”, hän ei saanut mielestään kirjan lukua, jossa kerrottiin sodan ensimmäisen joulun tapahtumista, jotka hetkeksi pysäyttivät vihollisuudet. Silloin hän ajatteli jonain päivänä tekevänsä elokuvan tuosta ”vuoden 1914 uskomattomasta joulusta”.

Päivä ilman sotaa
perustuu tositapahtumiin ensimmäisen maailmansodan ensimmäisenä jouluna. Sota syttyy kesällä 1914, se yllättää kaikki ja vie pyörteisiinsä miljoonia. Tulee joulu, lumineen ja rintamalle lähetettyine joulupaketteineen. Mutta vaikka juoksuhaudat täyttyvät odottamattomista lahjoista, varsinainen yllätys tulee muualta. Tuona iltana merkittävä tapahtuma mullistaa skotlantilaisen pastorin, ranskalaisen luutnantin, saksalaisen tenorin ja tanskalaisen sopraanon elämän. He saavat aikaan sen, että saksalaiset, ranskalaiset ja englantilaiset sotilaat unohtavat vihollisuutensa, nousevat juoksuhaudoistaan kättelemään toisiaan ja toivottamaan toisilleen hyvää joulua. Tässä harvinaisessa hetkessä musiikilla on keskeinen rooli.

Päivä ilman sotaa
on todentuntuinen, koskettava kuvaus ihmisyydestä. Elokuvan näkökulma säilyy yleisinhimillisenä, sodan osapuolia ei syyllistetä. Tuodessaan inhimillisen näkökulman keskelle taistelutannerta, Päivä ilman sotaa on koko olemukseltaan rauhan asialla.

Elokuvan on saanut lukuisia palkintoja eri elokuvafestivaaleilta.

Elokuvan jälkeen on varattu pientä tarjoilua sekä aikaa keskusteluun ja yhdessäoloon.