Kerro mielipiteesi Helsingin arkkitehtuuripoliittisesta ohjelmasta

Helsingin arkkitehtuuripoliittisen ohjelman toimenpideosa sitä syventävine artikkeleineen on koottu ‎kirjaksi. APOLI 2010 -niminen julkaisu julkaistiin perjantaina 11.6.2010 info- ja näyttelytila Laiturilla. APOLI ‎‎2010:ta on odotettu, sillä Helsinkiä lukuun ottamatta lähes kaikki muut suomalaiset suuret kaupungit ovat ‎jo tehneet julkaisun arkkitehtuuripolitiikastaan. Pääkaupungin arkkitehtuuriin sukeltavaa, 144-sivuista ‎kirjaa jaetaan aiheesta kiinnostuneille veloituksetta niin Laiturilla kuin Helsingin kaupungintalon aulan ‎Virka Galleriassa.

Helsingin arkkitehtuuripoliittisen ohjelman eli Apolin tarina alkoi vuonna 2006 kaupunkien hallintokuntien ‎yhteistyönä tehdystä Helsingin arkkitehtuuri Nyt! -ohjelmasta (luettavissa rakennusvalvontaviraston ‎sivuilla www.rakvv.hel.fi  > Julkaisut). Syyskuussa 2007 käytiin aiheesta värikäs valtuustokeskustelu. ‎Keskustelun evästysten ja jatkotyöryhmän työskentelyn pohjalta muodostettiin Helsingin arkkitehtuuri ‎Nyt! -ohjelmalle toimenpideosa, jonka kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi helmikuussa 2009. Tämä ‎toimenpideosa ehdotuksineen on olennainen osa nyt julkaistavaa APOLI 2010 –kirjaa.

Toinen osa muodostuu viidestä artikkelista, jotka tarkastelevat Helsingin arkkitehtuuria kukin omasta ‎näkökulmastaan. Taidehistorioitsija, professori Riitta Nikulan artikkelissa kerrotaan Helsingin ‎rakentamisen politiikoista kautta aikain. Kirjailija Kjell Westö kuvailee Helsingin arkkitehtuuri nyt! -‎ohjelmassa jo osin julkaistussa artikkelissaan Helsingin sielua. Arkkitehti Sari Viertiö kirjoittaa ‎esikaupunkialueista, asumisesta ja rakennuskulttuurisista arvoista. Tekniikan tohtori, arkkitehti Kaarin ‎Taipale hahmottelee arkkitehtuuripolitiikan tulevaisuuden näkymiä muutosvoimien keskellä. Anssi ‎Joutsiniemi, hänkin tekniikan tohtori ja arkkitehti, pohtii kriittisesti kaupunkilaisten ja ‎kaupunkisuunnittelun suhdetta.

Apolin julkaisija on Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto. Kirjan on taittanut arkkitehti Pia Ilonen. ‎Toimituskunta toivottaa antoisia sukelluksia Helsingin historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen! Jos teos ‎kuluu kaupunkilaisten käsissä ja herättää polemiikkia, olemme tyytyväisiä.

Linkki APOLI 2010 -julkaisuun

Kerro mielipiteesi Helsingin arkkitehtuuripoliittinen ohjelma 2010 -julkaisusta, APOLI -kirjasta!

Voit ottaa kantaa artikkeleihin tai itse arkkitehtuuripoliittisen ohjelman toimenpideosaan.

Palautteet toimitetaan APOLI 2010 -kirjan toimituskunnalle ja tarvittaessa eteenpäin.‎ ‎

Lisätietoja

Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto

Virastopäällikkö
Lauri Jääskeläinen
p. (09) 310 26220, 050 562 3609

Arkkitehti
Sari Viertiö
p. (09) 310 26410

Sähköpostit ovat muotoa \n etunimi.sukunimi@hel.fi Tämä sähköpostiosoite on suojattu roskapostia vastaan, aseta javascripttuki päälle nähdäksesi osoitteen. .

APOLI 2010 -kirjaa on painettu rajoitettu erä, mutta sitä pyritään jakamaan mahdollisimman monelle ‎halukkaalle. Laiturin ja Virka Gallerian lisäksi sitä saa (pyydettäessä) Helsingin kaupungin ‎rakennusvalvonnasta. Julkaisu löytyy myös internetistä Helsingin rakennusvalvonnan sivuilta ‎‎(www.rakvv.hel.fi > Julkaisut) tai suoraan tästä linkistä. Pieniä eriä APOLI 2010 -kirjaa voi varata jaettavaksi ‎helsinkiläisissä organisaatioissa, yhteisöissä tai yrityksissä. Varauksia ottaa vastaan Laura Bohm, p. (09) 310 ‎‎26423 tai Mirka Saarholma, p. (09) 310 26413.‎