Eteläsataman ideakilpailun työt kommentoitaviksi

Kommentoi ideakilpailun töitä ja äänestä suosikkiasi 21.1.2012 mennessä. Kommentit kootaan tuomaristolle ja eväiksi suunnitteluun. Tehdään yhdessä parempi kaupunki!

Kilpailutöiden näyttely avataan 15. joulukuuta Laiturilla.

Kansainvälisen Kirjava Satama -ideakilpailun 200 osallistujatyötä on avattu kommentoitaviksi verkkoon. Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä ja äänestää suosikkiaan osoitteessa www.kirjavasatama.fi.

 

 

 

Töihin voi tutustua myös kaupunkisuunnittelun info- ja näyttelykeskus Laiturin näyttelyssä 15. joulukuuta alkaen. Palkintolautakunta on poiminut näyttelyyn 23 eri tavoin kiinnostavaa työtä. 

Kilpailijoiden tehtävänä oli laatia Helsingin Eteläsataman yli kahdenkymmenen hehtaarin laajuiselle rantavyöhykkeelle kokonaisvaltainen ideasuunnitelma, jonka pohjalta kaupungin ydintä voidaan kehittää. Kilpailu oli kaikille avoin ja osallistujien toivottiin muodostavan eri alojen asiantuntijoista koostuvia suunnitteluryhmiä. 

Ehdotuksia saatiin runsaasti ja töiden kirjo kertoo, miten monin eri tavoin kaupungin keskustaa ja ranta-alueita voi suunnitella.

– Joukossa on villejäkin ideoita, jotka herättävät varmasti keskustelua, kuvaa vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turunen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta. 

 Yksittäisen työn ei odoteta ratkaisevan kaikkia haastavan suunnittelutehtävän osa-alueita. Sen sijaan töistä etsitään käyttökelpoisia ideoita eri kohteisiin. Verkkokeskustelussa kaupunkilaisilta toivotaan arvioita ideoiden toimivuudesta ja siitä, kuinka kilpailijat ovat onnistuneet tehtävässään.

 Kommenteissa voi pohtia kilpailuohjelman tavoitteisiin liittyviä kysymyksiä: Millaista kaupunkikulttuuria ehdotus luo alueelle? Miten nykyisiä rakennuksia on hyödynnetty ja ovatko uudet rakennukset paikoillaan? Toimiiko sataman liikenne? Onko kävelijät ja pyöräilijät huomioitu? Pääseekö rannoista nauttimaan? Miten alue linkittyy keskustaan? – Odotamme mielenkiinnolla, mitä helsinkiläiset kokevat saavansa suunnitelmista. Monella on varmasti mielessään unelmien Eteläsatama, jota vasten ehdotuksia voi peilata.

Kilpailu on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa, joka tarjoaa asukkaille keinoja osallistua elinympäristön parantamiseen ja kaupungin kehittämiseen. Jo kilpailun valmisteluvaiheessa kaupunkisuunnitteluvirasto kartoitti lähes viidensadan kaupunkilaisen ajatuksia alueesta ja sen tulevaisuudesta. Tulokset olivat kilpailijoiden käytössä.

Verkkokeskustelu ja näyttely jatkuvat 21.1.2012 saakka. Palaute koostetaan palkintolautakunnalle ja evääksi alueen jatkosuunnitteluun. Kilpailun tulos ratkaistaan keväällä 2012. Palkintoina jaetaan yhteensä 165 000 euroa.

Kutsu kilpailutöiden näyttelyn esittelyyn Laiturille


Kilpailutöiden näyttely avataan to 15.12. klo 10 Laiturilla (Narinkka 2). Kilpailun tavoitteista ja näyttelystä ovat paikalla kertomassa palkintolautakunnan jäsenet apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ja kantakaupunkitoimiston päällikkö Satu Tyynilä kaupunkisuunnitteluvirastosta. Tervetuloa!
Lisätiedot:
* vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turunen, p. 040 729 4842, juha-pekka.turunen@hel.fi
www.kirjavasatama.fi (verkkosivujen kuvamateriaali on median vapaasti käytettävissä)

esittelymateriaali Helsingin kaupungin Aineistopankissa

* Kaupunkisuunnittelun info- ja näyttelykeskus Laituri