Elämäni maisemia – Kaii Higashiyaman elämä ja työ

higashiyama_maalaamassa_lehd.jpg
higashiyama_maalaamassa_lehd.jpg

8.4.–10.5.2009 Helsingin kaupungintalolla Virka Galleriassa

Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 90. merkkivuoden kunniaksi Helsingin kaupungintalolla Virka Galleriassa avautuu japanilaisen taiteilijan Kaii Higashiyaman näyttely. Yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa järjestetyssä näyttelyssä on 26 taiteilijan alkuperäistä litografiaa, suurikokoisia digitaalisia jäljenteitä, valokuvia, taidekirjoja sekä Higashiyman henkilökohtaisia nihonga-maalaustarvikkeita. Virka Kinossa pyörii Higashiyaman elämästä ja taiteesta kertova suomalais-japanilainen dokumenttielokuva ”Matka valkeaan yöhön” (2008, 52 min).
Kaii Higashiyama (1908–1999) on Japanin sodanjälkeisen historian arvostetuimpia taidemaalareita. Hänet tunnetaan erityisesti tuhatvuotisen nihonga-perinteen jatkajana ja uudistajana. Nihongalla (日本画) tarkoitetaan japanilaista maalaustapaa, jossa niin tekniikan, tyylin kuin aiheiden valinnassa kunnioitetaan perinteitä. Maalauksessa käytettävät väriaineet valmistetaan luonnonmateriaaleista, kuten mineraaleista, koralleista, simpukankuorista ja puolijalokivistä. Nihonga-tekniikka on vaativa, sillä liimaseokseen sekoitettu väri kuivuu nopeasti eikä jätä varaa korjauksille.
           
Higashiyaman tuotanto käsittää yli 2000 teosta, joista valtaosa on maalauksia. Hänen suurikokoisia seinämaalauksiaan voi ihailla japanilaisissa pyhätöissä ja palatseissa, kuten Naran kansallispyhätössä Toshodai-ji -temppelissä sekä keisarillisen palatsin Homei-den -hallissa. Higashiyaman inspiraation lähteinä toimivat yleensä luonto ja musiikki, joista edellinen toistuu maalausten aiheissa: metsien, järvien, vuorten ja vuodenaikojen kiertokulun kuvaaminen on taiteilijalle ominaista. Värisävyt ovat syvän intensiivisiä ja hohtavia, ja tunnelma on usein sadunomainen. Higashiyman maalauksille antamat nimet, kuten ”Viheriöivän metsän kaikuja” (1960), ”Bambulehto kuunvalossa” (1967) tai ”Hohtavia kirsikankukkia” (1968), kertovat taiteilijan erityisestä suhteesta luontoon.
Higashiyama matkusti paljon. Vuonna 1962 hän teki vaimonsa Sumin kanssa neljä kuukautta kestäneen matkan Pohjoismaihin, ja pariskunta vieraili Suomessa muun muassa pääkaupunkiseudulla sekä Pirkanmaalla. Pohjolan luonnon ja yöttömän yön kokemuksista syntyi useita maalauksia, kuten ”Valkoisia koivuja mäellä” (1963), ”Valkean yön valoa” (1965) ja ”Järvi” (1969). Muun muassa näiden teosten litografeja on esillä Virka Gallerian näyttelyssä.
Näyttelyn yhteydessä avautuu Higashiyaman taidetta ja elämää esittelevä verkkogalleria Virka Virtual, jossa vierailija voi eläytyä teosten maailmaan internetissä: www.virka.fi/higashiyma
”Elämäni maisemia – Kaii Higashiyaman elämä ja työ” on avoinna kaupungintalon Virka Galleriassa 8.4.–10.5.2009, ma–pe 9–19 ja la–su 11–17. Näyttelyyn ja elokuviin on vapaa pääsy.
 
Kuva: Kouichi Saito