skatta ilmakuva

Katajanokka on kaupunginosa Helsingin kantakaupungin itärannalla. Se on alkujaan niemi, mutta nykyisin sen erottaa mantereesta Katajanokan kanava. Katajanokka on Helsingin 8. kaupunginosa ja se kuuluu Vironniemen peruspiiriin.

Katajanokasta on viimeisen sadan vuoden aikana kehittynyt monien vaiheiden jälkeen omaleimainen, tiheästi asutettu osa ydinkeskustaa, jossa moderni urbaani monikulttuurisuus näkyy jo katukuvassa.

Neljäkymmentä vuotta sitten  alkanut  Katajanokan kaupunkirakenteen murros käynnisti asuntokannan uudistumisen ja väkiluvun voimakkaan kasvun. 1980-luvun kuluessa asukasluku kasvoi 25 %.

Vuonna 2011 Katajanokalla asui 4454 henkilöä ja vuoden 2021 ennuste lupaa hienoista 1,4 % kasvua, mikä tarkoittaisi 4515 asukasta.

Perinteisesti  Katajanokka on ollut monikielinen ja -kulttuurinen kaupunginosa. Äidinkieleltään ruotsinkielisiä on hieman enemmän (n. 10 %) kuin koko Helsingissä keskimäärin (n. 6 %). Ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia on jokseenkin yhtä paljon (n. 6 %).

Ikärakenteen kehitys on johtanut siihen, että alle kouluikäisiä (0-6 v.) on osapuilleen yhtä paljon (7%) kuin varsinaiseen vanhuusväestöön (yli 75 v.) luettavia.

Katajanokkalaiset ovat edelleen keskimääräistä paremmin koulutettuja  helsinkiläisiä, mm. korkeakoulututkinnon suorittaneita on noin kolmannes asukkaista. Koulutushalukkuus jatkuu voimallisena. Teini-ikäisistä melkein kaikki käyvät lukiota. Kun työttömyys on pysynyt vähäisenä (työttömyysaste n. 5 %), kaupunginosan yleisilmettä ehkä kuvaavat osuvasti vakaus, vauraus ja hyväosaisuus.

 

Katajanokka Wikipediassa

 

Joomla templates by a4joomla